Det fränaste jag sett

Jag babbla nån gång i veckan om att jag sett våran Västerbottensgård på internet. Eller de kanske jag inte alls har? Nå för att göra en lång historia kort så ska jag berätta:

När pappa va liten så bodde dom i en Västerbottensgård, men av nån anledning så sålde farfar den till en präst som jag tror bodde granne me oss. På den tiden hade såna gårdar inget värde så den såldes för 5000:- eller 500:-, jag minns inte exakt men det va då den jävla skitsumma!

Vårat hus som vi bor i nu byggdes och det andra plockades ner. Prästen som köpt det skulle använda det som ungdomsgård och flytten skull gå till Pite. Men när lastbilarna kom och skulle hämta huset så undra farfar om dom skull åt Pite nu. Näe, dom skull tydligen till Stockholm.

Så prästen har sålt huset vidare. Men huset va så långt, stockarna gick 19 meter i ett så dom fick inte med sig allt. Gloven i huset lämnades kvar så farfar gick ut och sågade sönder dom och använde som brasved :P Så huset var lika långt som det vi har idag, men vi bor ju inte i hela utan hyr ut 2 lägenheter också.

Och jag har alltid undrat hur det sett ut, har aldrig sett bilder. Mina fastrar kanske har bilder, men då kom jag på att det finns ju en hemsida med flygfoton från 50 talet. Så jag och pappa gick ut där och efter många om och men så hitta vi igen oss, hittade vårat hus och alla grannars. Det är helt sjukt va det har förändrats på 60 år!

Sen va vi även och kika hur det såg ut inne i själva Ostvik förut. Vissa hus finns kvar, vissa inte. Tog en stund innan vi kunde lokalisera oss :P
Men ja, jag lägger upp några bilder. Hemsidan heter flygfotohistoria.se och där finns det faktiskt bilder på det mesta!


Det som är inringat är alltså vårat hus, som numera står i Stockholms skärgård. Förr i tiden så var vårat hus även ett gästgiveri, så folk som skull färdas långt med häst och vagn kunde stanna av där, äta och sova tror jag, och byta till nya hästar.






Så dom som har varit hos mig kanske känner igen sig. Sågen är ju en bibba större nu än vad det var då. Visste inte heller att vi haft en loge på åkern :P

Nu måste jag bygga en tidsmaskin och åka tillbaka. Nån som har en ritining eller nått till övers?

Kommentarer
Postat av: ems

Ja jo, det är kan man ju lugnt säga :/

2010-06-21 @ 09:28:40
URL: http://emelieli.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0